Kokemuksia kursseista

Olemme haastatelleet Katajan parisuhdekursseille osallistuneita pariskuntia. Lue millaisin ajatuksin he ovat olleet kurssin jälkeen.

Haastateltavana ovat olleet niin ensimmäistä kertaa kurssille osallistuvat kuin jo kurssien "konkarit".

Lähdimme mieheni kanssa Katajan vuorovaikutuskurssille koska halusimme parantaa kommunikaatiotamme. Olemme aina olleet suhteellisen tyytyväisiä parisuhteeseemme ja ajatelleet, että kommunikaatiommekin on yleensä melko hyvää.

Suhteemme monet ristiriitatilanteet johtuivat kuitenkin usein väärinkäsityksistä ja ajattelimme, että vuorovaikutustamme parantamalla voisimme parantaa riitojen laatua tai jopa välttää osan riidoista. Itse olen joutunut pohtimaan näitä asioita sosiaalialalla työskennellessäni ja ajattelin, ettei kurssi voisi tuoda minulle juuri mitään uutta. Toisin kuitenkin kävi!

Lue lisää: Kertomus vuorovaikutustaitokurssilta

Mira 33 ja Jussi 35. Yhdessä reilu yhdeksän vuotta. Ensimmäinen kurssi.

Miralle ja Jussille kurssi on tietyllä tapaa herätys. Vaikka asioista on puhuttu koko ajan ja runsaastikin, he miettivät, että onko sittenkään tullut puhuttua oikeista asioista. Liian paljon tulee ajateltua, että toinen tietää ja ymmärtää.

Lue lisää: Rikasta Minua! -kurssilla - Mira ja Jussi

Kirjoittaja on osallistunut puolisonsa kanssa Sateenkaariparit -projektissa järjestettyyn Rikasta minua- parisuhdeviikonloppuun.

Lue lisää: Sateenkaariparien Rikasta minua -kurssilta

Ilpo 46 ja Erja 43, yhdessä 28 vuotta. Lapset 17 ja 14. Ensimmäistä kertaa kurssilla.

Erja ja Ilpo kokivat helpottavana sen, että kurssilla sai kuulla mies- ja naisnäkökulmaa asioihin muiltakin kuin omalta puolisolta.

Lue lisää: Rikasta Minua! -kurssilla - Erja ja Ilpo

Yhdessä 13 vuotta, kaksi lasta. Käyneet aiemmin myös Rikasta minua -kurssin

Mikä sai teidät osallistumaan Sylikkäin – kurssille?
Osallistuimme pari vuotta sitten Rikastuttamis-kurssille, jossa kuulimme Sylikkäin-kurssista. Päätimme jo silloin osallistumisesta, mutta vasta nyt löytyi sopiva kurssiaika ja rahat siihen.

Oliko ajatus yhteinen vai jommankumman ehdotus? Jos ajatus oli ensin toisen, miten sait puolison innostumaan?
Ajatus oli yhteinen.

Millaisin odotuksin lähditte?
Toivoimme saavamme työkaluja, joilla löytäisimme läheisyyden ja seksin tasapainon.

Miltä osin odotukset ovat täyttyneet? Yllättikö jokin positiivisesti?
Työkaluja saimme, mutta omasta tahdosta on kiinni niiden käyttö. Mitään hokkus pokkus –ratkaisua ei kurssilta saanut eikä tietenkään ole tarkoituskaan.

Millaisille pareille mielestänne Sylikkäin -kurssi sopii?
Kaikille, jotka haluavat parantaa parisuhdettaan.

Ajatteletteko kurssin saaneen aikaan jotain muutoksia suhteessanne?
Kyllä. Pieniä, mutta arvokkaita.

Luuletteko viikonlopun antaneen "potkua" parisuhteen hoitamiselle jatkossa?
Ilman muuta.

Yhdessä 18 vuotta, neljä lasta. Ovat osallistuneet useille erilaisille parisuhdekursseille.

Mikä sai teidät osallistumaan Sylikkäin – kurssille?
Halu rikastuttaa omaa parisuhdetta ja seksielämää sekä tarve yhteiseen aikaan ja lomaan. Saimme myös tuttavaparilta vinkin kyseisestä kurssista.

Oliko ajatus yhteinen vai jommankumman ehdotus? Jos ajatus oli ensin toisen, miten sait puolison innostumaan?
Mies ehdotti eikä vaimoakaan paljon tarvinnut houkutella.

Millaisin odotuksin lähditte?
Avoimin mielin, uutta sykettä hakemaan

Miltä osin odotukset ovat täyttyneet? Yllättikö jokin positiivisesti?
Kurssilaisten avoimuus yllätti, jokainen toi esille omia ajatuksia ja kokemuksia

Millaisille pareille mielestänne Sylikkäin -kurssi sopii?
Yhteistyökykyisille, avoimille, ei kriisipareille, leikkimielisille.

Ajatteletteko kurssin saaneen aikaan jotain muutoksia suhteessanne?
Lisäsi keskinäistä ymmärrystä ja halua jutella aroistakin asioista

Luuletteko viikonlopun antaneen "potkua" parisuhteen hoitamiselle jatkossa?
Motivointi parisuhteen hoitoon on tapahtunut jo aikaisemmin

"Kurssi vaikutti parisuhteeseemme niin, että tunsin meidän lähentyvän toisiamme. Jo kurssiviikonloppuna saimme puhuttua muutamasta hiukan hankalasta asiasta ja saimme aikaan hedelmällisiä keskusteluja. Sovimme muutamista ajankäytöllisistä asioista ja olemme pitäneet niistä kiinni. Tunne siitä, että olemme "samalla puolella" arjen asioita järjestellessämme on vahvistunut.

Viikonlopun aikana sovimme myös, että luemme yhdessä kirjan "Läsnä ja lähellä", joka oli kurssin vetäjien kirjavalikoimassa. Jatkoimme kurssilla alkaneita keskusteluita tämän kirjan pohjalta ja se ikään kuin jatkoi kurssia vielä muutamalla viikolla. Joten ainakin vielä tuntuu, että tuo pari päivää kantaa aika pitkälle!


Uskon, että kummankin myötätunto ja ymmärrys toistamme kohtaan lisääntyi. Parisuhteessamme ei ollut mitään hankaluuksia ennen kurssiakaan, mutta oli todella antoisaa saada lisää eväitä yhteiseen arkeen."


"Olimme 1. kertaa parisuhdekurssilla (olemme olleet yhdessä 26 vuotta). Lähdimme kurssille varovaisen toiveikkaina, mutta yllätyimme erittäin positiivisesti. Ohjaajat olivat ammattitaitoisia ja ryhmän kesken vallitsi hyvä luottamus. Tärkeää on varmaan, että kurssille lähtijöillä on todellinen halu yrittää tehdä jotain ongelmien eteen ja/tai pitää yllä ehkä ennestään jo hyvää tilannetta.

Kurssilla oli koko viikonloppu aikaa keskittyä vain meidän kahden asioihin. Kurssilta sai mukaan paljon – ehkä pieniltäkin tuntuvia – juttuja, joita noudattamalla ja yhdessä yrittämällä saattoi soveltaa arkeen.

Olemme kumpikin yrittäneet pitää mielessä kurssilla opittua ja huomioida toisemme tavallisena tylsänä arkena. Meistä tuntuu selvästi siltä, että ongelmat, joita meillä oli seksin suhteen, ovat menossa selvästi parempaan suuntaan. Kiire, väsymys ja tavallinen arki hankaloittavat selvästi suhteen hoitamista, jos asiaan ei kiinnitä huomiota ja joskus yritä laittaa meidän kahden välistä suhdetta muiden asioiden edelle. Keskinäinen tunnesiteemme on myös palannut vahvemmaksi."


"Ihan mielettömän upea kurssi, josta jäi tosi paljon ideoita/ajatuksia/muistoja arkeen vietäväksi. Saimme sitä mitä lähdimme hakemaan eli syvempää kohtaamista ja pysähtymistä tärkeiden asioiden äärelle. Taas jaksaa yhdessä taivaltaa! Mukavaa oli upeat puitteet, ammattitaitoiset ja sympaattiset vetäjät sekä pieni porukka jonka yhteishenki ja jakaminen oli liikuttavaa sekä antoisaa. varmasti tulemme käyttämään saman firman palveluja uudestaan!"