rope-494423 1280

Solmuja parisuhteessa -kurssi on tarkoitettu vaikeassa tilanteessa oleville pareille, jotka haluavat pysähtyä tarkastelemaan suhdettaan.

Kokemukset osoittavat, että vaikeudet yksinäistävät ja saattaa syntyä kokemus siitä, että vain meillä voi mennä näin huonosti. Vain me voimme sotkea asiamme tällä tavalla. Vain me voimme ajautua tällaiseen tilanteeseen. Se, että ryhmässä on teidän kahden lisäksi kolme muuta paria, joiden suhde on vaikeassa tilanteessa, mahdollistaa paljon. Solmuryhmässä on toisinaan jopa hauskaa.

Kurssilla katsotaan:

 • Taaksepäin elettyyn elämään
 • Mikä on tilanne tässä ja nyt
 • Mihin suuntaan yhdessä tai erikseen halutaan kulkea

 Kokoontumiskertojen aiheet:

 1. Keitä me olemme? Tutustuminen ja kurssin sisältö.Miten tähän on tultu?
 2. Yhteisen taipaleen tarkastelu.
 3. Miltä tuntuu? Omien ja kumppanin tunteiden tunnistaminen.
 4. Seksuaalisuus solmussa? Kehon viestien kuunteleminen.
 5. Missä ollaan nyt? Solmutilanteen jäsentäminen.
 6. Mitä tahdon? Toiveet, unelmat ja tavoitteet.
 7. Miten toimitaan? Sanoista tekoihin.
 8. Mitä eväitä saatiin? Yhteenveto ja palaute.

Kurssi ei ole pariterapiaa ryhmässä, vaan sen tavoitteena on antaa rakenne, jonka avulla voitte ohjatusti itse käsitellä kriisiänne ja edetä ratkaisuprosessissanne. Ohjaaja ja muut ryhmäläiset ovat apuna ja tukena prosessissa.

Kurssin tavoitteena on auttaa teitä ymmärtämään molempien näkökannalta mistä solmutilanteessa on kysymys. Miten solmu on syntynyt? Mitä tunteita siihen liittyy? Miten seksuaalisuus on yhteydessä solmuun? Kun solmun historia on selkeämpi molempien mielissä, voidaan keskittyä jäsentämään tilannetta sekä pohtimaan omia arvoja ja tarpeita. Kurssin tärkeänä päämääränä on auttaa teitä selkeyttämään omaa tahtoanne parisuhteenne jatkonkin suhteen ja muodostamaan yhteisen tavoitteen. Yhteinen tavoite voi liittyä esimerkiksi parisuhteen tilanteen muuttamiseen tai eroon, joka olisi lapsille mahdollisimman hyvä. Yhteinen tavoite viedään käytäntöön laatimalla toimintasuunnitelma.

Työskentelymenetelminä kurssilla käytetään ohjaajien alustusten lisäksi yksilötehtäviä, tehtäviä oman kumppanin kanssa, ryhmäkeskustelua sekä toiminnallisia menetelmiä. Kurssiin kuuluu työkirja.

Solmu parisuhteessa -kirja on kurssiin sisältyvää materiaalia, jonka voi halutessaan tilata myös siinä tapauksessa, että ei osallistu kurssille.

Ryhmään otetaan enintään neljä paria, joten jokaiselle parille jää aikaa selvitellä omia kysymyksiään.

 Osallistujakokemuksia Solmuja parisuhteessa -kurssilta

 "Olen tiennyt mielestäni monia asioita jo ennestään, mutta nyt tiedostan ne uudella tasolla. Näen ja tajuan tilanteemme selkeämmin. Mielestäni kurssille voisi olla jatkoa, mutta sitähän ei voinut etukäteen arvata tai tietää. Vetäjät olivat ammattitaitoisia ja silti hyvin inhimillisiä. Ryhmässä on ollut turvallinen olo ja ryhmässä on voimaa. Hieno kurssi kaiken kaikkiaan, hienoja ihmisiä."

"Olen tietoinen asioista ja työkaluista - kuinka voin ITSE asioihin vaikuttaa. Vastuunotto omista tunteista. Kommunikointini on ollut epäselvää aiemmin. Oivalsin monia asioita - enkä voi muuttaa kuin itseäni. On erittäin hyvä, että tällaisia kursseja on olemassa. Kurssilla on hyvä sisältö ja asiat ovat käytännönläheisiä. Kiitos, tämä oli parantava/toivoa antava kokemus!"

”Aviomieheni ei halua erota. Olemme puhuneet kurssin aikana enemmän kuin 15 vuoden avioliiton aikana. Molemmat olemme rentoja. Annan aikaa miehelleni opetella katsoa silmiin. Osaan haluta itselleni onnellisuutta ja näyttää tunteitani. Kurssi oli mahtava. Olin luulossa, että kommunikaatio on vaikeampaa työstää. Aina on toivoa.”

Kurssien ajankohdat löydät tapahtumakalenterista >> Tapahtumakalenteriin

Niille, jotka eivät koe ryhmätyöskentelyä omakseen, on tarjolla parikohtainen neuvonta Solmu-neuvojan opastuksella