Nivelviikko, tissiviikko, aivoviikko jne. Suomessa on melko monta teemaviikkoa ja vielä useampia teemapäiviä. Jokaisella oma kohderyhmänsä.

Me täällä Parisuhdekeskus Katajassa tahdoimme nostaa oman asiamme yhden viikon teemaksi. Saimme kumppaniksi toisen Parisuhdekeskuksen Väestöliitosta. Tällä porukalla ryhdyimme järjestämään Suomen ensimmäistä Parisuhdeviikkoa viikolle 46.

Parisuhdeviikko_1.png

”Nämä merkit paljastavat, että kumppanisi pettää.”, ”Mies, näin saat parempaa suuseksiä.”, ”Nainen, kymmenen vinkkiä, joilla saat miehen puhumaan.” - ”Esitättekö elävänne onnellisessa suhteessa? Lue kolme varmaa merkkiä siitä, ettei tuosta tulee mitään.”

Huoh. Miksi ihmeessä vielä Parisuhdeviikko? Eikö parisuhdetta tule jo joka tuutista aivan yllin kyllin?

Ylen aamu-tv tuli mukavasti mukaan kirkastamaan sanomaamme. Saattaa olla, ettemme olisi itse rohjenneet sanoa näin suoraan: Parisuhdevinkit roskakoriin! Tästä maanantaiaamun 14.11.2016 lähetyksestä oli hyvä lähteä kohti jotain uutta.

Ensimmäinen Parisuhdeviikko toteutettiin Facebookissa, jossa tapahtumalla on oma sivu Parisuhdeviikko. Jokaisella päivällä oli oma teemansa, jonka äärelle kutsuttiin ihmisiä keskustelemaan julkiseen Facebook-ryhmään #meillätoimii.

Tapahtumaviikon jälkeen osallistujalta kerättiin palautetta. Joitakin viikon sanoma oli palvellut: ”Oikein mukava ajatus miettiä mikä toimii - oikein nerokas ja positiivinen. Vaikka itse huomasin muiden kommentteja lukiessani ajattelevani todella eri tavalla, silti "löysin" ja tunsin henkilökohtaista iloa niistä asioista, jotka tunnen menevän meillä hyvin.” Osalle kävi päinvastoin: ”...mutta aiheuttaa kuitenkin surua kun lukee ihania tarinoita ja näkee ihmisten onnea ja samalla kamppailee omassa todellisuudessaan. Tämä on somen nurja puoli.” 

Onni, onnellisuus, hyvä ja tyydyttävä parisuhde, rakkauden täyttämä elämä, harmonia jne. ovat teemoja, jotka liittyvät vahvasti kaikkeen ihmissuhteista käytävään keskusteluun. Kun valitsemme teemaksi #meillätoimii, se luetaan: #meilläonnistuu #meilläononni #meonnekkaat.

Toivoin, että #meillätoimii aihetunnisteen alla olisi voitu keskustella myös niistä asioista, joiden avulla esimerkiksi palautetta antanut henkilö jatkaa edelleen suhteessa, jonka todellisuudessa hän kamppailee. Ellei kyseessä sitten ollut suhteen puuttuminen.

Mutta useimmiten meillä puhutaan vain onnellisista suhteista tai onnen puuttumisesta.

Valtaosa parisuhde-elämästä on arkea. Sellaista, mitä selviäminen kuvaa paremmin kuin harmonia. Ja sen arjen sivutuotteena tulee ajoittaisia onnen tai tyytyväisyyden kokemuksia. Todennäköisesti sen verran, että kestää niitä hetkiä, jolloin suhde ei tarjoa sitä, mitä tarvitsen ja mistä unelmoin. Jos näin ei olisi, - tai jos ei uskoisi, että näin voi vielä olla, miksi jatkaisi?

luck-152048_1280.png


Jahtaamme sateenkaaren päätä vaientaaksemme syvältä kumpuavaa nähdyksi ja kohdatuksi tulemisen tarvettamme. Ihmisyytemme rakentuu ja tulee ruokituksi suhteissa. Tähän tarvitsemme ihan oikeasti toista ihmistä.

Tuon eteesi Kirsi Salon koskettavan kirjoituksen Kuinka kohdata sisään painettu tuska parisuhteessa. Kirsin ajatukset eivät ole helppoja. Niitä voi myös lukea kuin piru raamattua ja oikeuttaa itselleen huonon käytöksen. Ajattelen, ettei kyse ole oikeudesta huutaa ja raivota, vaan siitä, että rakkaudessa voi tuoda asioita ikään kuin sallivaan valoon. ”Riidoista ei tule riitoja vaan käynnistäjiä tärkeämmälle työlle, itsensä paljastamiselle. Silleen hyvällä tavalla. Parini ymmärtää, että sillä hetkellä hän on tekemisissä pienen lapsen kanssa, vaikka edessä seisoo aikuinen nainen. Hoidamme yhdessä tuota lasta.”

Uskon oikeasti, että elämän jakaminen toinen ihmisen kanssa on ihmisyyden kasvatuskone. En usko kivuttomaan kasvuun. Kipukynnykset ovat erilaisia. Ja niiden suhteessa elävien pienten lasten tarinat. Silti meitä yhdistää sisään painettu tuska.

cobweb-1576316_1280.jpg

#meillätoimii
• Se, että olemme hiljaa silloin, kun molempia väsyttää. Näin vältämme kaikkein kärkevimmät riidat.
• Siivous. Kumpikin tietää työjaon näiden vuosien jälkeen.
• Seksi. Puhe on yliarvostettua.
• Puhe. Kosketuksesta emme välitä.
• Turvallisuus. On kiva, kun ei tarvitse olla yksin. Ei tarvitse puhua eikä hössöttää.
• Kaksi telkkaria. Ei tarvitse riidellä siitä, mitä ohjelmia katsotaan.
• Vanhemmuus. Tahdomme elää yhdessä ainakin siihen asti, kunnes lapset ovat vanhempia.
• Matkat. On mukavaa, kun on matkakumppani omasta takaa.

Onni on elämän sivutuote, jota selvästikin annostellaan melko pieninä paloina.

Se kipu ja angsti, mikä parisuhteen niskaan usein sysätään, on usein vaikeutta olla omissa nahoissaan ja hankaluutta sietää itseään. Siihen suosittelen lääkkeeksi Maaret Kalliota.

Armollista loppuvuotta.