Kirjoittajana: Kari Kiianmaa, psykologi, Kehityksen Avaimet Ky

Uskottomuus parisuhteen ongelmana näyttää olevan kovassa kasvussa. Yhä useampi parisuhdekriisi saa alkunsa toisen puolison uskottomuudesta. Tarkoitan tässä uskottomuudella vakavaa ja kuukausia tai jopa vuosia kestänyttä salaista suhdetta enkä puutu ns. yhden illan syrjähyppyihin. Parisuhteen päättymisen ja avioeron taustalla uskottomuus on myös hyvin keskeinen osatekijä. Monet parisuhteet päättyvät uskottomuuskriisiin, koska kriisiä ei pystytä ratkaisemaan. Joskus taas uusi suhde menee vanhan edelle ja uskoton osapuoli valitsee toiveita herättävän uuden kumppanin. Joillekin pareille uskottomuus tuo sen aiheuttaman kriisin kautta uuden ja entistä paremman suhteen. Uskottomuudesta voi siis selvitä ja sitä voi jopa ehkäistä.

Lue lisää: Unelmien parisuhde ja uskottomuuden houkutus

Kataja-Parisuhdekeskus on jo usean vuoden ajan kouluttanut Solmuja parisuhteessa® parineuvojia, joiden tarjoama parisuhdeneuvonta on nykyään useiden parien saatavilla.

Lue lisää: Parisuhdeneuvonta auttaa aukaisemaan suhteen solmukohtia

Lähisuhteessa eläminen on toisinaan haastavaa. Hiljaisia tai riitaisia viileitä kausia kohtaa parisuhteessaan jokainen. Vaikeat hetket eivät automaattisesti tarkoita parisuhdekriisiä, mutta vaikeuksiin kannattaa hakea apua ajoissa. Missä vaiheessa ja mistä parisuhteeseen kannattaa hakea apua?

Parhaimmillaan parisuhde tukee ja lisää suhteen osapuolten hyvinvointia. Parisuhde tarvitsee kuitenkin huoltoa ja hoitoa: kuten huollamme autoamme, kaipaa myös parisuhde huoltoa ja katsastushetkiä. Puolisolle voi esittää esimerkiksi seuraavat kysymykset: Oletko kanssani onnellinen? Mitä kaipaat? Mitä tarvitset, että olet kanssani onnellinen? Nämä kysymykset on hyvä kysyä myös itseltään. Mikäli motivaatiota tai innostusta parisuhteen hoitoon ei ole – on aika pysähtyä!

Lue lisää: Hae apua ajoissa

Kataja-Parisuhdekeskuksen nettisivustolle tullaan kaikkein useimmin hakusanalla parisuhdeterapia. Tämä ei ehkä kuitenkaan kerro siitä, että parisuhdeterapia olisi sitä mitä kaikki tarvitsevat. Se kertonee enemmänkin siitä, kuinka parisuhteen vaikeudet koetaan suurina ja elämän perustaa horjuttavina. Niin kuuluukin olla, sillä mikään muu suhde elämässä ei ole niin tärkeä kuin elinikäiseksi tarkoitettu parisuhde.

Lue lisää: Parisuhdeterapia vai parisuhdekurssi?